Hadiah Istimewa dan Menjimatkan

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua yang sudi singgah..opps! (ada yang sudi singgah ke?) ehehe... Ok lah, malam ni sambil menikmati coklat panas tiba-tiba terlintas plak kat kepala nak berkongsi sesuatu. Baiklah macam tajuk entry kali ni, saya nak cakap pasal hadiah plak. Korang suka tak hadiah? Ofkos la suke kan, ape la encik Azahari ni haha. Kalau dah diberi saya pun nak juga (tapi malu2 le..hihi). Tapi saya ni belum penah plak terima hadiah istimewa dari sesiapa, kalau beri hadiah tu banyak dah sampai dah tak ingat benda tu dari saya..hehe... ok stop, berbalik plak pada tajuk asal. Cerita pasal hadiah ni nak di jadikan cerita bagaimana pula menjadikan sesebuah hadiah itu sebagai istimewa? haa.. mahal tak semestinya special tau.. Soalnya, korang mampu ke? ehehe, yer la jika dah bekerja & mempunyai pendapatan sendiri bukanlah suatu masaalah.. tetapi andai kata time tu lah korang memang dah pokai amacam? nak pinjam duit tak mainla kawan hehe.. So bagi yang dah pokai atau masih lagi study tu jom try beberapa tips ni~

Imaginasi Kreatif - Setiap kali tibanya hari-hari yang istimewa, sudah menjadi suatu kemestian untuk memberikan hadiah yang cukup istimewa. Namun jika korang kurang mampu untuk memberikan hadiah yang bernilai, cubalah memeberikannya suatu kelainan seperti membuat barang kraftangan istimewa seperti menyimpan origami berbentuk love kat dalam balang, kumpul kulit kerang yang cantik-cantik. Yang ni korang boleh tanya kat kawan-kawan pun. Ok selain tu korang boleh buat baju t-shirt yang dicetak khas dan ada nama pasangan korang tu. Buat lah sepasang untuk korang jugak, ehehe..

Buat aktiviti Berbeza - Jika tahun-tahun sudah korang biasa memberikan hadiah sebagai rutin hari-hari istimewa, apa kata kali ni korang buat suatu kelainan pulak. Haa mcamana pulak tu? hehe.. Korang tukarlah aktiviti yang lebih romantik seperti ajak dye pergi tengok wayang bersama, jogging kat taman, atau pergi membeli belah ( tapi yang ni macam kurang sesuai plak..hihi) tak pun korang bawalah dye berjumpa family korang, makan malam bersama keluarga korang tu. Pasti ada kelainan & meninggalkan kenangan istimewa untuk si dye ^^

Cipta Lagu - Jika korang seorang yang gemar mencipta ayat-ayat indah, cuba la ciptakan sebuah lagu khas untuk  si dye. Ala, usahakanlah demi insan istimewa, keluarkan segala idea yang terpendam tu pasti boleh punya.. kemudian rekodkan lagu korang tu dalam cd atau dalam apa cara sekalipun asalkan ianya praktikal. Kalau boleh berikan cd tersebut dengan pembalut yang istimewa. Si dye pasti gembira dengan usaha korang tu..

Pantun, Puisi - Haa, ni lah cara yang termurah & mudah serta paling jimat yang korang boleh sediakan. Jika sebelum ni nak kena susah-susah sikit, dah tu suara macam beruk takleh nyanyi.. korang belilah sekeping kad atau korang boleh buat pakai kotak apepun. Ciptalah pantun atau puisi istimewa dalam bentuk jenaka atau teka teki. Istimewa yang saya maksudkan korang boleh buat kelainan seperti contoh, korang cipta pantun yang rima akhir setiap pantun mengikut nama kekasih korang tu.. buatlah beberapa pantun untuk melengkapkan kesemua huruf nama kekasih korang tuh. Pasti si dye tersentuh hati atas usaha tersebut..hehe, istimewa kan tapi jimat tau~

So, begitulah antara beberapa tips yang telah saya kongsikan, istimewa tak semestinya mahal. Apa yang paling penting adalah nilai keikhlasan pemberian tersebut. so apa-apapun cuba la nanti di rumah ehehe...

Komen2 lah sikit yer ^^

Hakikat Yang Kadangkala Kita Tak Sedar

Gambar Ihsan Cik GOOGLE
Kadangkala kita sebagai anak selalu lupa, lupa yang macammana saya maksudkan ialah, teruskan baca & nilailah sendiri~

kekasih sakit - risau
mak sakit - buat tak tau
hari jadi kekasih - diberi hadiah
hari jadi maknya - buat tak tau
kekasih belum makan - ditanya
maknya belum makan - tidak pernah ambil tahu
kekasih marah - sedih
mak marah - marah balik


Tetapi Bila Saat Begini:

takde duit - minta kat mak
masa sakit - panggil mak
bila Sedih - cari mak
bila dihina - mengadu dekat mak
bila lapar - minta mak masak
bila mak dah xda baru nak nangis~


So, hargailah mereka selagi masih di depan mata..renung2kan & selamat beramal ^^

Best Bila Dah Kawen!

Gambar Ihsan Cik Google
Kenapa saya berani cakap sesebuah perkawinan tu best??  ko baca la sendiri kat bawah ni.. ^^

♥ Saat akad nikah ~ dapat PAHALA!
♥ Suami peluk isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Cium isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Renung isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Suami bernafsu tengok isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Suami pegang isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Suami marah isteri (untuk menegur) ~ dapat PAHALA!
♥ Suami imamkan isteri ~ BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH kali kuasa dua PAHALA!
♥ Suami ajar isteri fardhu ain ~ dapat PAHALA!
♥ Suami setubuh isteri ~ dapat PAHALA!
♥ Main kenyit2 mata dengan isteri ~ dapat PAHALA!

So, amacam? bila dah halal segalanya adalah pahala..apa lagi cuba la di rumah..wakakka ^^

Janji dulu & Janji Sekarang

Salam korang sume, pepagi buta ni tuan rumah terdetik la pulak nak update sket blog nih, asyik2 kat facebook je, muka pun dah macam bulu.. eheh buku la :)  dari tadi fikir2 nak share pasal ape ek? last2 terlintas kat kelapa cerita tentang masa tuan rumah masih kecik2 dulu, mksudnya masa zaman tuan rumah kecik2 dulu masih takde teknologi handphone macam sekarang nih. Haaa, tu lah yang tuan rumah nak ceta kat korang sket. Tapi apa plak kaitannya tajuk post tuan rumah share nih.. haa, meh la lepak2 dulu sambil2 layan secawan hot drink..eheh ^^

Gambar Ihsan Cik Google
Masa dulu time tuan rumah kecik2 kan, selalu main ngan kengkawan, tapi sebelum tu kena la janji nak jumpa kat satu tempat yang kitorang boleh jumpa semua sekali. Selalunya masa kat sekolah dah pakat ramai2 nak lepak & kumpul kat satu port. Apa yang menariknya ialah, setiap kali kitorang berjanji nak jumpa petang nih confirm tak tinggal punya la, pendek kata kehadiran penuh. Pasti ada satu tempat yang kitorang boleh berjumpa walau macammana sekalipun. Jnji ditepati la katakan.

Nak kata masa tu teknologi takdelah macam sekarang nih on go call je.. Dulu time tu paling2 pun col guna telefon rumah je tak pun guna public phone. Itupun kira bernasib baik kalau kawan sorg tu kat rumah ada telefon rumah. Kalau takde kitorang akan pergi ramai2 kat rumah member yang lambat sampai tuh. Masa dulu kalau janji ngan kawan2 kumpul jam 3, confirm sebelum jam 3 dah kumpul semua, kalau ada yang lewat siaplah ditinggalkan..huahaha..haaa, Tengoklah semangat zaman tuh, terbaikk!

Bila difikirkan balik, zaman sekarang paling kurang pun seorang pasti ada satu handphone, bukankah ia memudahkan bila nak carik orang. Siap ade friend finder lak tuh, ehehe, iklan digi lak ^^  ..sekarang walaupun dah ada teknologi yang baik berbanding dulu, tetapi soal menepati janji tu semakin pudar berbanding suatu ketika dulu. Sekarang kalau nak jumpa tinggal sms & call je, tetapi cuba korang fikirkan balik, pernahkah korang ada temujanji then last2 minit orang tuh cancel lak. Kalau tak cancel dia tak menepati masa, so korang tunggu lama la kan. Pasti pernah merasa kan?

Bila difikirkan sedalam-dalamnya, mungkin ada kebenarannya, kan masa dulu2 kalau dah buat temujanji tiba2 ada hal lain pulak dah, masa tu plak susah nak kontek, so, apapun kena lah menghormati janji itu, sebab dah janji awal2 lagi kan. Taknak pegi takut menunggu la member sorang nih.. hihi ..tuan rumah teringat jugak, kalau orang tua2 masa tu janji nak jumpa kat kat rumah minggu depan, confirm minggu depat dia datang, sebab dah janji kan. Nak call masa tak semua ada telefon rumah..ehehe :)

Tapi zaman sekarang lain pulak dah, elok2 dah janji nak jumpa pastu ada hal lain je tak susah mana pun, langgar je pantang, ambek handphone hantar SMS "sory ada hal pnting la bro, lain kali lah lepak" ..ahaha ..kan hambek ko, dah memungkiri janji. Nih lebih panas bila dah siap2 tiba2 lak cancel last minit.

Corak kehidupan masa kini dah berubah. Kesimpulannya, janji dulu & janji sekarang jauh sekali berbeza. Bukanlah tuan rumah bermaksud hidup zaman sekarang kurang menepati janji. Tetapi beza zaman sekarang terlalu mudah untuk kita membatalkan janji2 kerana kemudahan perhubungan yang pantas. Lainlah masa zaman belum ada teknologi macam sekarang nih, disebabkan perhubungan yang terhad, maka setiap janji perlu dihormati..Mungkin itu juga faktor mengapa semua ini berlaku..

 So fikir2kanlah, betul kan apa yang tuan rumah katakan nih..Rasanya tuan rumah dah ngantuk nih, apapun share ar ceta korang yer..komen2 lah sket..tau la blog nih tak femes cam korang tu..hihi ^^

Alasan Takut Bercinta?

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua, rasanya dah agak lama tuan rumah menyepi di arena blog nih, hihi.. bukannya apa, tuan rumah agak sibuk dengan urusan keje yang semakin memenuhi setiap ruang & waktu yang tuan rumah ada sebelum ni.. di kesempatan ni tuan rumah nak ucapkan selamat hari raya la jugak walaupun dah terlambat ciket, raya kan sebulan..hihi ^^  ..ok berbalik pulak pasal tajuk post tuan rumah kali ni, rasanya setiap manusia yang dilahirkan di dunia pasti akan merasai pahit manis dalam percintaan sehingga ada yang takut nak bercinta atas sebab2 tertentu..cehh! macam tulis surat rasmi lak..wakakaka xD

Ada yang merasa takut bercinta disebabkan mengalami pengalaman hidup penuh berliku semasa kecil apabila ibubapa bercerai-berai..mengingati pada situasi itu, buat seseorang merasa percintaan tidak mampu membahagiakannya.. selalunya org cmni prinsip hidupnya dah macam batu...macam kata orang, be single is better, single is simple..double is trouble ^^


Ada pulak yang berkata, "Some to choose to be single because they are still in love with someone secretly"..yang ni tuan rumah hambek kat blog orang, huahaha ceritanya macam ni..


Farouk (bukan nama sebenar) 

Aku tak boleh cintakan sesiapa selain dia. Biarlah walau dia telah pun berkahwin. Aku masih boleh cintakan dia dari sini. Dan aku tak perlukan sesiapa di sisiku. Cukuplah dengan kenangan bersamanya dapat membuatkan aku gembira. Biar luka jiwaku.. Kan setia hatiku.. Ku selalu kan mencintaimu namun hanya bukannya takdirku untuk menjalani hidupku bersamamu.. Waaahh, terharu gua...wakakaka ^^

Haaa, selain tu ada lagi faktor lain tau..faktor usia seseorang jugak antara punca berlakunya patah hati..wakaka ^^ macam cerita ni..

Muhamad (bukan nama penuh)
Dia memutuskan hubungan dengan alasan untuk fokus pada pelajaran tahun ni, tetapi aku perasan yang sejak akhir2 ni dia sering bercerita tentang adik angkat. Berat hati melepaskannya sehingga dia berkata "kalau awak betol2 sayangkan saya, tolong lepaskan saya" ..selepas ayat tak boleh belah tu aku lepaskan dia..beberapa bulan pastu akhirnya dia mengaku couple ngan adik angkat dia, so what i can do?

Kalau korang plak ada kat tempat mamat tuh apa korang rasa? panas kan? macam dah taknak percaya lagi kat mana2 pompuan..Dalam cerita ni faktor usia yang masih mentah ada kaitan dengan tahap kesetiaan & pemikiran seseorang..nak buat macammana, elok belajar ye dik..huahaha ^^

Untuk cerita seterusnya pulak, korang baca lah..haha

Syuhada (bukan watak sebenar)
Bertahun hubungan kami baik, namun selepas aku melanjutkan pelajaran hubungan kami semakin renggang..mungkis atas sebab kami berjauhan sekian lama selain kesibukan aku belajar. Aku tidak pernah curang walau sekalipun terhadap dirinya, biar jauh atau dekat aku sentiasa jujur luar & dalam, samaada dia tahu atau tidak, aku tidak mampu mempermainkan kesetiaanku..dalam kesibukan aku menuntut ilmu, muncul pula orang ketiga..mungkin orang ketiga ini selalu dekat dengannya & membuat dia tertarik dengannya, orang ketiga itulah yang membawa dirinya jauh dariku..

Huuhhhh~ yang ni macamana pulak? haha, tau takut.. sekian lama membina kebahagiaan bersama tiba2 muncul plak orang ketiga merosakkan..korang tak stress ke??

Baiklah, begitulah antara beberapa situasi yang membuatkan sebahagian besar dari kita merasa sukar untuk menerima seseorang dalam hidupnya. Jangan sangka plak orang tu jual mahal, tetapi pasti ada sejarah silam yang membuatnya belum bersedia menerima kehadiran seseorang..ooppss, dah lewat ni..masa untuk tuan rumah berehat sebentar la plak..ok, apapun tuan rumah nak kongsi banya lagi topik baru selepas ni..so nantikan ^^

Komen la siket yerr~

Kata Bohong Yang biasa Diungkap Wanita

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua, hari ni tuan rumah tertarik ngan sesuatu yang tuan rumah bakal kongsikan hari ni..hehe masa surf internet tadi terjumpa la pulak pasal pembohongan dalam perhubungan. Biasa la adat dalam percintaan kan pasti ada sedikit tipu2 ^^ .. pada pendapat tuan rumah la kan, mustahil perhubungan boleh kekal kalau terlalu jujur, tak percaya korang just tanya je kat diri sendiri..pasti jawapan ada pada korang kan..tipu la korang tak pernah main tipu2 sket kat kekasih tu ^^ ..Potong jari la, tuan rumah sanggup punya, hahaha.. Ok, baiklah jom kita lihat 10 kata2 pembohongan yang biasa di ungkapkan oleh kaum wanita, jom scrool kat bawah lagi ^^

I MISS YOU - biasanya kata-kata ni sebagai pemanis je, tak rindu pun cakap rindu. Biasanya sebelum nak tidur mula la sms rindu konon, padahal dah jadi rutin cakap camtu. Maksudnya hanya sekadar cakap aje..ahahah ^^

I CALL COUSIN/MAK TADI - kebiasaanya pompuan akan jual nama cousin atau maknya untuk berselindung dari kekasih jika dia sedang menerima atau membuat panggilan kepada orang yang tidak kekasihnya ketahui atau mungkin mengelakkan dari cemburu.

I TEMANKAN MAK I PERGI PASAR - lebih kurang macam ayat yang sebelum ni la, senang kata nak mengelak dari kekasihnya tau pasal dye mungkin kuar dengan kawan lelaki terpaksa la jual nama mak..ahahaha

I TAK MACAM PEREMPUAN LAIN MEMPERMAINKAN PERASAAN AWAK - Di awal perhubungan masa dalam proses perkenalan, kata-kata sebegini selalunya keluar sebab yakin dye boleh jadi seorang yang baik untuk kekasinhnya..ahaha, ala macam tak biasa la pulak korang nih ehehe ^^

AWAK ADALAH CINTA PERTAMA & TERAKHIR SAYA - buweekkkkk, nak muntah mendengarnya, ayat yang selalu tuan rumah terbaca kat post fb budak2 sekolah. Pastu dah bosan carik baru, cinta pertama terakhir pe ke mendenya tuh?? Apa le diorang nih tahu pasal cinta, tuan rumah sendiri pun tak jumpa lagi cinta walau dah beberapa kali bercinta, kehkehkeh...

SAYA TAK BOLEH HIDUP TANPA AWAK - yang ni pun nak ketawa tergolek2 mendengarnya, kahkahkahkah..padahal bernyawa lagi walau tak jumpa, huahahaha ^^

SORRY, HANDPHONE I DAH NAK LOW BATTERY - alah, korang nih macam tak biasa pulak masa bohong cakap camtu hehe, padahal malas nak bergayut lama-lama.

I LOVE YOU - Haa, yang ni tuan rumah malas nak cakap, tapi tuan rumah kene cakap la jugak, eheh.. Selalunya kata2 ni tak ikhlas, biasanya hanya meniti dibibir bukan dari hati..buktinya, kata2 itu sekadar ungkapan rutin harian setiap kali nak tidur ahahaha ^^

MUUAHHHH - haaa, yang ni memang betul2 tipu punya, sebab tak rasa pun kiss tuh..ahaha ^^ bunyi jew lebih, ada yng panjang lagi...setiap kali col dipenghujungnya mesti ada kiss palsu..ahahha betul kan mmg kiss tipu2 punya la...hahahahhaha ^^

So macamana? apapun cuba nilai sendiri ye ^^ ..tak semua pun betul kat sini, kadang2 kata2 seumpamanya di atas boleh jadi ikhlas mengikut keadaan seseorang..so korang anggap aje sebagai hiburan semata-mata, tiada kaitan samaada yg masih sakit atau sihat..ehhehe ^^

Sudi2kanlah komen yer :D

Apabila Perempuan Suka Pada Seseorang

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua & selamat berhari sabtu, hmmm, waktu cuti2 camni lah tuan rumah nak singgah kat sini kejap, nak tengok2 kalau ada yang sudi usha blog sekerat tuan rumah ehehe..nampaknya masih ada jugak nak singgah sini. Yer la tuan rumah pn kurang aktif sekarang atas sebab kesibukan urusan hidup & kerja. Ok la, masa tuan ronda-ronda tadi tuan rumah ada terbaca tentang tajuk yg tuan rumah nak kongsikan ni, agak menarik kan bunyinya, so jom baca & nilaikan sendiri betul ke tak ni? ehehe ^^

Apabila anda berada dekat dengan dia, dia selalu membetulkan rambutnya atau jika dia bertudung, dia akan betulkan tudungnya. Dia sentiasa memandang anda dan anda juga selalu bertentang mata dengan dia secara sengaja atau tidak sengaja.

Kadangkala wanita memang suka melihat lelaki yang selalu melihatnya. Jadi, anda ambil masa beberapa hari untuk tidak melihatnya. Di samping itu, anda intai sama ada dia memandang anda atau tidak. Jika ya, dia pasti minat pada anda

Apabila anda bertentang mata dengan dia, dia tiba – tiba memandang tempat lain tetapi riak mukanya seperti gementar atau malu – malu. Dia gementar kerana dia suka pada anda

Dia selalu ketawa apabila anda menceritakan perkara lucu

Dia selalu mengetapkan bibirnya ketika bersembang dengan anda

Apabila ada orang cuba menjodohkan anda berdua, dia akan menentang habis–habisan. Dia sebenarnya suka pada anda tetapi dia malu. Jika dia tidak suka, dia akan relaks sahaja kerana dia tahu lambat laun, gosip tersebut akan hilang

Dia cuba menunjukkan pada anda bahawa dia sangat bertanggungjawab dan boleh diharapkan

Dia tanya pada anda sama ada anda sudah ada teman atau tidak

Dia mula membawa anda dalam dunianya seperti mengenalkan anda pada kawan–kawannya dan dia mula mengajak anda keluar

Dia sentiasa mendengar nasihat yang anda beri dan tidak malu untuk mengadu pada anda

So macamana? pada yang pompuan tu ada persamaan tak ngan korang? hehe
pada yang lelaki cuba2 la tengok wanita2 di sekeliling korang tu, mana tau ada kehkehkeh..
Jangan jual mahal sudah ahaha ^^

sumber : Forum Cinta

Ni Jimat atau Kedekut??

Gambar Ihsan Cik Google
Hye salam semua, maaflah lama dah tak update, biasa la urusan hidup & kerja takkan lari dari hidup, nasib baiklah tuan rumah bercuti hari ni, so tuan rumah ada la masa sket menjenguk blog ni ^^ Baiklah untuk kali ni tuan rumah nak kongsikan sesuatu yang tuan rumah sendiri dapat tahu masa pasang kipas kat rumah tadi, terkejut & heran jugak la..hehe jom tengok gambar yang tuan rumah sempat ambil ni..


Haa~ apa pendapat korang semua?? benda ni adalah salah 1 bahagian kipas siling.

ni kedekut ke jimat ni? tuan rumah rasa pelik jugak la sebeb nak kata benda ni murah tak la jugak, ni dah jenama KDK, produk yg approve pilihan JKR lak tu buat macam ni..hehehe kelakar la pulak tengok camni, rasa macam tertipu pun ada, tapi takpe la..hahaha ^^

Sudi2kanlah komen yer ^^

4 Kata-kata Yang Menghancurkan Perhubungan

Gambar Ihsan Cik Google
Salam, rakan blogger & pembaca blog nih, sory la dah lama tuan rumah tak update,maklumlah kerja yang diamanahkan perlulah di utamakan. Hari ni rasanya ada kesempatan & kelegaan dari kesibukan bertugas, so rasanya tuan rumah perlu lah menjenguk sesuatu kat sini..hahaha berhabuk dah blog nih kan ^^ .. Untuk kali ni tuan rumah nak kongsikan pula sesuatu yang perlu korang semua ambil tahu terutama yang sedang ayik bercinta tu yer, selain yang lebih menyanyagi perhubungan, bukan apa sekadar pengetahuan aje..So apa yang sepatutnya korang semua perlu elakkan, kenalah tau yer :)

Jom scrol lagi kat bawah ^^

Cerita Tentang Bekas kekasih
Sebaiknya walau dari awal setiap perhubungan, elakkan dari korang bercakap atau bercerita apa saja berkaitan bekas kekasih, walau korang hanya menyebut "my ex dulu kan" hehe, ni contoh aje...so faham-faham je lah, korang sendiri pun tak suka kan jika buah hati korang cakap yang berkait dengan bekas kekasih..seolah2 hati korang masih kat bekas kekasih tu..Haaa, kat situ lah keyakinan buah hati korang tu semakin berkurang, So elakkan ye ^^

Memuji Kecantikan & Kekacakan orang lain
Cuba lah kalau nak sangat puji orang lain, cuba cakap camtu masa korang dating ngan buah hati korang nanti, pastu cuci mata lak tak berpantang, confirm hangin buah hati korang tu sebab pujian tu bukan untuknya. lagi pun nampak sangat la korang tu lebih memandang rupa. Tu pun kalau yang faham ok la, tapi kalau korang dah selalu sgt cakap camtu balik2..bila2 aje hubungan akan mejadi semakin renggang..

Benci Kawan-kawannya 
Setiap orang mempunyai kenalan, begitu juga kita semua. Oleh itu hindarkan diri korang dari menyatakan hal sebegini kerana, tidak semua orang akan serasi dengan kenalan kekasih masing-masing kan. Kalau tak suka pun tak perlulah menyatakan kepada si dia kerana, soal berkawan tu adalah hak si dia, betul kan,kan ^^ so kenalah saling menghormati.

Benci Hobi & Minatnya
Seharusnya korang perlu tahu, apabila korang menerima atau diterima oleh si dia, sebahagian urusan hidup korang dengan si dia adalah suatu perkongsian. Maka dengan itu, apa yang sudah menjadi minat si dia tak perlulah korang halang. Cuba bayangkan jika orang minat maen futsal tiba2 buah hati korang plak tak suka korang maen futsal. Apa korang rasa? so kesimpulannya minat itu adalah hak setiap individu, kenalah saling memahami ^^

Apapun korang sendiri perlulah lebih peka, faham dengan privacy si dia, percaya & yakin dengannya. So apapun, Lu fikirlah Sendiri hehehe ^^, sebab korang lebih tahu tentangnya.

Apabila Si Dia Berbohong, Jom Baca!

Gambar Ihsan Cik Google
Salam untuk korang semua, hari ni terasa bosan sket, so tuan rumah singgah la kat teratak usang ni, apa2pun tuan rumah rasa nak mengongsikan sesuatu la pulak hari ni. Sebelum tuan rumah nak solat jumaat ni, jom la usha sket shared yang tuan rumah kongsikan ni ye..macam tajuk kat atas tu, kadangkala ramai yang masih taktau cara simple nak mengesan pembohongan. So teruskan membaca lagi, semoga bermanfaat ^^

Menyentuh hidung
Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.


Menutup mulut
Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.


Gagap
Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda – tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki / wanita anda dan si dia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.


Pergerakan mata
Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu, sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.


Melengah-lengahkan jawapan
Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.


Resah
Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.

Sumber: Forum Cinta

So dah habes baca, haa, pasni cuba la perhatikan gerak-geri buah hati korang tu, jadilah spy peribadinya..ehehe so amalkanlah di rumah ye..selamat mencuba ^^

Tips Mengeratkan Perhubungan

Gambar Ihsan Cik Google

Salam semua, untuk kali ni tuan rumah ada masa nak menaip sesuatu, so tuan rumah nak kongsikan 10 tips berguna untuk korang yang sedang bercintan cintun tu haa ^^  ..So kena ambik peduli sket tips kali ni yee~ agar hubungan korang akan lebih berpanjangan..Kepada yang masih sekolah tu, tak yah nak baca sangat lah yer ^^ belajar dulu k,,eheheh..kang update status facebook mengalahkan ayat jiwang orang dewasa, buat malu jew,,ehehehe, so klu dah cukup umur tu teruskan membaca kat bawah ye :)

Jujur
bila ada yang tidak kita sukai dari si dia, lebih baik jujur. kalau perlu, cakap terus terang face-to-face.. memanglah sakit sedikit, tapi ada kebaikannya di masa hadapan. seharusnya kita berterus terang dan jangan terus merahsiakan sesuatu yang boleh menggugat hubungan kita dan si dia suatu hari nanti.

Jadilah diri sendiri
menjadi diri sendiri adalah paling baik. tak perlulah kita meniru penampilan orang lain untuk disukai. misalnya, kita seorang yang biasa casual, tiba-tiba berubah mengikut gaya si dia. jikalau untuk kebaikan, tidak mengapalah. jangan lah si dia mencintai anda kerana diri anda yang palsu.

Tulus
apabila menyintai si dia. tulus sahaja dengan si dia. jangan mengharap sesuatu balasan dari si dia. misalnya anda menolong si dia, jangan sesekali mengungkit-ungkit mengenainya.

Terbuka
tidak perlu berbohong. bersikap terbukalah selalu. selama ini kita rapat dengan siapa dan biasanya kita menghabiskan waktu di mana. supaya si dia tidak merasa syak wasangka terhadap kita. 

Mudah meminta "maaf"
maaf memang ada batasnya. namun, tidak salah jika kita meminta maaf. nama pun manusia. pasti ada salah dan silapnya juga. sememangnya tiada manusia yang sempurna di muka bumi ini.

Kejutan
jangan kita segan memberi kejutan buat si dia. misalnya, memberi hadiah kepada si dia. tidak perlulah menunggu hari-hari tertentu baru hendak berikan hadiah. tentunya si dia akan lebih memberi perhatian pada kita.

Beri Perhatian
tidak semestinya kita perlu mengeluarkan belanja untuk mendapatkan perhatian si dia, sekadar bertanya sudah makan ke belum atau bergurau mesra dengan si dia pun sudah mencukupi.

Dekat dengan keluarga
tidak semestinya kita mencintai seseorang kita perlu mesra padanya sahaja. cuba-cubalah bergaul mesra dengan keluarganya juga.

Berfikiran positif
selalulah berfikiran positif mengenai si dia. Jangan terlalu memikirkan yang bukan-bukan mengenai si dia. tapi AWAS!! jangan terlalu membiarkan sahaja si dia. jangan sampai si dia mengambil kesempatan atas kepercayaan anda terhadapnya.

Menghargai PRIVACY
meskipun kita dan si dia bersikap terbuka, tidak semua cerita perlu diceritakan. Mungkin belum masanya. hargai juga privacy si dia, apa yang perlu kita ketahui dan apa yang sebaiknya jangan kita campuri.

So bagaimana?? beberapa tip ni bermanfaat buat korang semua, mana yang boleh pakai korang praktikkan lah yer agar perhubungan akan menjadi lebih bermakna ye..Cubalah di rumah ^^

Gambar Ayam Kampus Bogel! Tanpa Sensor

Gambar Curi Dari FB mangsa :p
Salam semua pembaca, ada beberapa hari tuan rumah tak kongsikan sesuatu kan..haa~ kali ni tuan rumah singgah jap sini sebab ada sesuatu ar..ok kli ni mcam tajuk kat atas tu..huhu panas ni, so jangan bising-bising dah la, nanti memacam lak jadinya, asal tengok dah la k ^^  ...Memang betul la tuan rumah nak tunjukkan gambar ayam kampus ni, sure untuk korang semua. Di harap semua tak ambik hati ye sebab tuan rumah tak pandai nak sensor, so tunjuk je la ^^  .. Teruskan scrol kat bawah ye...

\/


\/


\/


\/


\/


\/


Lagi kat bawah ^^

\/


\/


\/


\/




\/




\/




\/

Ni la ayam kampus tu :P
Haaa, kan dah kata sure tak sensor punye la..amacam?? kan tak tipu punya,,ahahaha
Juz 4 fun ^^

Lumrah Hidup Ini

Gambar Ihsan Cik Google

Kita pernah "DILUKAI"
dan mungkin pernah "MELUKAI"
tapi karena itu kita BELAJAR
tentang bagaimana cara menghargai, menerima, berkorban dan memperhatikan...


Kita pernah "DIBOHONGI"
dan mungkin pernah "MEMBOHONGI"
tapi dari itu kita belajar bagaimana sakitnya rasa dibohongi
dan tentang KEJUJURAN...


Andaikan kita tidak pernah melakukan kesalahan dalam hidup ini,
mungkin kita tidak pernah belajar erti dari MEMINTA MAAF dan MEMBERI MAAF...

Sumber : Hana Sofea

Apabila Perempuan Serius Dalam Percintaan

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua, malam ni tuan rumah agak bosan tahap adik dewa ^^ ..So kali ni nak share pasal orang pompuan pulak.. Ok kan? takkan pasal lelaki aje kan, kena la tukar selera sket. Ok, macam tajuk kat atas tu, So teruskan membaca, fahami & nilailah sendiri ^^
  1. Perwatakan kamu yang selamba dikhalayak ramai tidak menjejaskan sedikit pun mood si dia untuk berjalan bersama kamu
  2. walaupun adakalanya kamu memakai pakaian yang tak bergosok pun si dia senang apabila bersama kamu
  3. menghabiskan masa setiap pagi untuk mengejut kamu dengan mendail no telefon kamu atau menghantar mesej kepada kamu untuk mengejutkan kamu solat subuh memandangkan malam tadi ada perlawanan kelab bola kegemaran kamu
  4. menghadiahkan hadiah pada Hari Jadi kamu dengan hati yang ikhlas & hadiah yang kamu terima jarang ada di tempat kamu
  5. Tetap tenang bersama kamu walaupun kamu meninggikan suara
  6. Tidak menitiskan air mata dihadapan kamu walaupun kamu melukainya dengan sengaja atau sebaliknya
  7. memahami diri kamu sebagai seorang yang mempunyai tanggungjawab besar terhadap keluarga terlebih dahulu
  8. meletakkan diri selepas ALLAH, Ibubapa, Keluarga & Kerjaya
  9. tidak mengungkit kisah peribadi kamu
  10. tidak meletakkan tahap pelajaran atau membandingkan tahap pelajaran dengan kamu
  11. cukup sekadar kamu sedar tanggungjawab kamu kepada keluarga kamu terlebih dahulu dan seterusnya barulah kepada si dia
  12. Tidak mengada-ngada untuk meminta itu ini kepada kamu
  13. tidak merengek walau ada ular di dalam rumah
  14. mampu menjaga diri sendiri apabila kamu berjauhan dengan si dia
  15. akan merasa rindu tatkala kamu jauh denganya
  16. akan memberikan kata-kata semangat bila kamu kecewa dengan kegagalan 
  17. boleh sokong kelab bola sepak kegemaran kamu walaupun si dia tidak tahu pasal bola
  18. mempelajari minat kamu & menyukai apa yang kamu sukai
  19. Ingin memasak masakan kegemaran kamu walaupun pada masa itu si dia tak pandai masak
  20. menjaga air muka kamu walaupun ketika itu kamu tergelincir lalu jatuh dengan cara yang memalukan
  21. sabar menunggu kamu masuk meminang
  22. memujuk kamu dengan pelbagai cara memandangkan kamu ni keras kepala
  23. tidak membezakan kesulitan kamu dengan dirinya
  24. tidak kisah kamu mahu berkawan dengan siapa, asalkan kamu tahu tanggungjawab kamu
  25. sabar dengan dugaan dalam menangani perangai pelik kamu
  26. sentiasa mesej atau call walau kamu tak reply & jawab panggilannya
  27. sentiasa mendokan kesejahteraan kamu
  28. berkeinginan mengenali ahli keluarga kamu
  29. sentiasa bertanyakan khabar ibubapa kamu
  30. menyediakan pakaian raya kamu atas permintaan kamu untuk di pakai di hari raya
  31. berusaha mendapatkan kuih kegemaran kamu yang susah nak dapatkan dipasaran, walau terpaksa membuatnya sendiri
  32. Kamu adalah orang yang pertama dia cari, mesej, call Di pagi Raya
So cuba la nilai sendiri girlfwen korang tu..adakah memiliki atau ada persamaan yang berkait dengan apa yang telah tuan rumah kongsikan untuk kali ni.. Kalau semua ada Sure lah si dia korang tu amat ikhlas menyayangi korang. Apapun, hati setiap orang kita tak tahu kan..Sharing Juz 4 fun ^^

Apabila Perempuan Tengah Marah

Gambar Ihsan Cik Google
Bila pompuan tengah marah marah
Lebih baik lelaki buat tak endah
Sebab kalau jawab pun tadak faedah
Kerana pompuan takkan mudah mengalah

Bila pompuan tengah naik hangin
Baik lelaki jangan ambik pusing
Kerana jika lelaki turut sama melenting
Pompuan akan bertambah bising bising

Bila pompuan marah marah lagi
Lebih baik lelaki diamkan diri
Sebab kalau lelaki turut sama berkelahi
Pompuan akan bertambah marah sampai tak sedar diri

Bila pompuan masih dok sakit hati
Baik lelaki pujuk dengan muka manis berseri
Kerana silap pujuk pompuan akan bertambah benci
Alamatnya jenuh la lelaki dok makan hati

Bila pompuan tengah dok berang berang
Baik lelaki jangan dok cakap sembarang
Lagipun masa inilah lelaki ada peluang
Tengok pompuan dah jadi tak macam orang

Buat semua kaum lelaki di luar sana
Sila tumpukan perhatian anda
Sebab ini adalah fakta benar lagi nyata
Kalau bergaduh ngan pompuan, lelaki takkan menang punya!

Hahaha~ betul kan,kan,kan ^^

Sumber : Forum Tentang Cinta

Wanita IQ Rendah Cenderung Memilih Lelaki Kaya

Gambar Ihsan Cik Google

Menurut hasil kajian yang dijalankan biasanya, seorang wanita dengan daya kecerdasan (IQ) rendah lebih memilih lelaki kaya berbanding lelaki biasa-biasa. Namun begitulah kesimpulan yang disampaikan oleh Dr.Christine Stanik dari University of Michigan. Wanita yang memiliki IQ Rendah lebih Suka kepada Lelaki Kaya. Sebuah penelitian mendedahkan, wanita dengan IQ rendah bukannya mata duitan dan gila harta, tetapi secara naturalnya menginginkan keselamatan kewangan untuk masa depan & anak-anak mereka.

Kajian yang dilakukan Dr. Christine Stanik dari University of Michigan mengatakan kepada Daily Mail, wanita yang hanya memiliki pendidikan rendah serta kelayakan yang rendah adalah lebih cenderung memilih lelaki kaya daripada lelaki dari kalangan orang biasa. "suatu ketika dulu, seorang wanita tertarik dengan lelaki kaya kerana mereka sedar dengan mengahwini lelaki kaya mereka mempunyai masa depan yang baik," kata Stanik seperti dikutip dari Times of India. Menurut Stanik. Kini kebanyakan wanita moden memilih lelaki kaya kerana tidak mempunyai kerjaya yang baik dan tidak mempunyai kemampuan usaha yang tinggi. Kajian ini juga menunjukkan bahawa, wanita yang memiliki daya kecerdasan IQ tinggi  lebih cenderung memilih lelaki bodoh untuk percintaan jangka pendek. Fenomena ini terjadi kerana wanita yang bijak mempunyai keyakinan yang tinggi serta corak kehidupan yang lebih stabil.

Sumber : Surat Khabar ^^

Punca Lelaki Lambat Kahwin

Gambar Ihsan Cik Google
Salam semua, Setelah sekian lama menyepi, tuan rumah kembali semula ke rumah kedua nih..Hmm nampak macam dah berusang dah. Tetapi yang penting masih ada jugak nak singgah walaupun tuan rumah lama tak jenguk kat sni ehehe.. Ok la, sebenarnya tuan rumah bukannya apa, laptop dah takde nak buat camne jugak kan, & sekarang tuan rumah dah beli laptop baru, Alhamdulillah dah dapat berblogging semula. Ok untuk kali ni tuan rumah nak share antara punca utama lelaki lambat nak kahwin. So lets READ MORE ^^


  • Duit Belum Cukup - Antara punca terbanyak yang selalu miniti di bibir kaum lelaki ^^  .. Yer la, orang lelaki ni kena banyak tanggungjawab, lagi2 bila dah kawin secara automatiknya akan menjadi seorang ketua keluarga & pemberi nafkah. Dengan cara hidup sekarang nih, semua perlukan duit. Jadi tak heran arr kalau orang lelaki ni nak mencipta harta sebelum nak kahwin. Kehkehkeh ^^

  • Beli kereta dulu sebelum kahwin - Yang ni merupakan jawapan kedua dari mulut lelaki, hahaha.. Yer la zaman sekarang ni kalau pakai kereta tu dah naik saham seseorang tuh..betol tak? kan,kan,kan ^^  .. kalau dah lama bercinta pun kena tunggu pakwe korang beli kereta barulah nak kahwin jawabnya.. pompuan sekarang kebanyakannya (tak semua ek) tak tahan naik bas, sampai bila nak naik bas kahkahkah ^^

  • Belum puas enjoy - hahaha ni lah jawapan yang kaki enjoy...nak puaskah hidup bujang dulu..Kebanyakannya berkata, sebab belum jumpa yang benar-benar ikhlas untuk dicintai. Selain tu ada yang kata belum bersedia nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga, diri sendiri pun tak terurus..kehkehkeh

  • Berkali-kali dikecewakan - Jugak antara sebabnya, sampai dah rasa tawar nak mempercayai orang pompuan. Bila cerita bab kahwin dah pura-pura tak dengar. Macam kawan tuan rumah gak la...

  • Nak cari yang Solehah - nak cari yang ala2 ustazah kiut miut kehkehkeh...tapi susah nak carik.. Dah jumpa tapi dah berpunya, ustaz yang kebas..kahkahkah :P Jangan marah ye ustaz ^^

  • Duit kat mainan lelaki - Selalunya orang lelaki ni pasti ada mainannya sendiri, contohnya minat pada motorsikal atau kereta. Selalunya lelaki ni suka habiskan duit kat situ lah, mainan lelaki besar..kehkehkeh... Nak modified, pasang bumper, tukar ekzoz la & macam2 ar..haa, tu lah sebabnya. Macammana nak kahwin?? duit semua habis kat situ aje..heheh
Ok, la tuan rumah dah penat nak memikirkannya. Tuan rumah dapat ni dari kawan2 punya jawapan aje..So apapun juz for fun. Hope enjoy it~ Tuan rumah dah nak tidor, sok keja agi..ahaha


Tanda-tanda 100 Kematian

Gambar Ihsan Cik Google

Tanda 100 hari sebelum kematian
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. 

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. 

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati.
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. 

Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari.
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari.
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit, hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari.
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir.
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Wallahua’lam..

Terima Kasih Atas Segalanya


Aku Rindu Dia
Gambar Ihsan Cik Google

Sungguhpun aku lelaki, walau sehebat manapun dugaan, menagis bukanlah pilihan terbaik, menangis itu suatu yang memalukan, menagis itu lemah. Namun adakalanya menangis itu adalah tanda lelaki yang sebenar-benarnya berada pada tahap keikhlasan sebenar. Aku mengenali dunia blog ni pun sebenarnya sekadar membuang masa lapang, buang rasa sunyi selama ini. Biar aku nampak sibuk di mata para kenalanku. Asalkan ada masanya aku dapat lupakan seketika lamunan tentang seseorang yang amat aku hormati dalam hidup aku. Dia seorang wanita yang terbaik pada pandanganku, dia tidak pernah tinggalkan aku tanpa meninggalkan sesuatu yang menyakitkan. Dia pasti ada jua walau ada ketikanya terlalu lama aku menanti kehadirannya. Tahun ni adalah tahun keempat perkenalan kami, dan ia bukanlah suatu tempoh yang singkat. Aku amat sayangkan perkenalan ini & jika boleh biarlah dia teman akhir hayatku nanti. Kadangkala aku merasakan tidak layak untuknya kerana aku tidak mampu membuat dirinya gembira sepertimana orang lain. Dia terlalu aku agungkan dalam hidup ini entah mengapa aku merasa begitu. Mungkin kerana dia mampu membuat orang lain terhibur dengan gelagatnya yang lucu, semua orang  senang bersama dengannya. Entah mengapa sukar untuk aku lepaskan dia, mungkin juga aku masih belum percaya pada orang lain yang mampu melindunginya. Aku tidak mahu orang lain mempersia-siakannya, kerana bagiku dia hanya satu di dunia dan takkan ada galang gantinya. Biarpun bunga bukan sekuntum namun bunga ini takkan sama dengan bunga-bunga yang lain. Jika bukan kerana kata-katanya yang sering mnyedarkan aku, mungkin aku masih tidak menghormati keluargaku, dan jika bukan kerananya aku tiada usaha untuk berubah menjadi lebih baik. Kehadirannya dalam hidupku suatu sinar bahagia dalam diri. Tanpanya aku tercari-cari, dimanakah dia? apa dia lakukan sekarang? Sejauh manapun dia pergi, aku tetap mengingatinya dalam doaku. Terimakasih Nurul S kerana pernah ada untuk aku selama ini.

Tika kau tiada di sini ku luah segalanya, Semoga kau temui nukilan ini. TERIMA KASIH ATAS SEGALANYA...

Andai Menyanyangi Seseorang

Gambar Ihsah Cik Google

Jika kita SAYANGKAN seseorang itu,
LEPASKAN dia pergi, jangan kita halang dia,
Kerana dia ada hidup sendiri & haluan sendiri...

Andai sudah TERSURAT dia milik kita,
Suatu masa nanti dia pasti KEMBALI kepada kita,
Walau SEHEBAT manapun pengganti yang dia JUMPA...

Dan andai kita SAYANGKAN sesuatu itu,
JANGANLAH kita genggam ia terlampau KUAT,
Bimbang ianya PECAH di dalam genggaman kita SENDIRI...

Sumber : Hana Sofea (FACEBOOK)

Renung2kan & Selamat Beramal ^^

Hukum Cium Mulut

Salam hari minggu semua, hari ni adalah hari stanby kat ofis, so ada dah masa tuan rumah nak berblogging. Semalam masa tengah ronda-ronda kat fb, tuan rumah tertarik dengan satu screen capture. Kali ni nak share pasal hukum cium mulut. Haaa, yang ni la anak-anak muda suka sangat nak try kan? Ish3..tak tau ke dosa tu tak nampak. Ni la manusia dah tau salah tapi buat jugak, macam tuan rumah da taubat..ahaha kantoi lak ^^ kekeke. Ok apa yang menariknya, screen capture ni di ambil dari seorang yang bertanyakan soalan tentang hukum cium mulut kepada Ustaz yang paling femes kat malaysia nih. Siapa lagi kalu bukan Ustaz Azhar Idrus.

Haa, ni la dia Ustaz tu..korang kenal kan?


Ok, jom tengok screen capture yang tuan rumah rembat kat facebook ^^


Klik  Gambar Untuk Lebih Jelas
Haa, amacam? kelaka jugak iye sebab tanya soalan camni hehe..So kepada anak2 muda kena ambik tau nih, jangan sembarangan aje nak cium mulut orang ok ^^  ...kalau dah kawen takpe la, anytime leh cium kehkehkeh xD

Renung2kan & selamat beramal ^^

Susah ke minta maaf?

Gambar Ihsan Cik Google

Salam hari sabtu untuk semua, haa, rasanya dah lama tuan rumah tak update blog nih, dah nak seminggu agaknya. Yer la tuan rumah takde komputer sendiri, ni pun pinjam-pinjam aje guna kejap. Tak best langsung camni ahaha..Kali ni tuan rumah kembali lagi dengan tajuk entry yang berlainan sket dari yang sebelum ni. Kali ni nak cakap pasal "maaf". Biasanya sesiapa saja menghulurkan kata maaf ketika melakukan apa saja kesilapan & ada kalanya maaf adalah perkara yang berat & paling sukar di ucapkan. Iye ke?

Iye la, ada masanya rasa malu jugak nak minta maaf sebab orang lain yang buat salah kita pulak yang minta maaf hehe..selain tu ada yang malu sebab dah buat salah, so berat nak minta maaf. Kan3 ^^ mesti korang pun pernah kan? ehehe..Ok, ada pula yang rasa senang sangat nak minta maaf, pada pendapat tuan rumah, meminta maaf ni ada 2 jenis. Iaitu yang pertama yang tak ikhlas, contohnya kita pergi shopping kat pasaraya then terlanggar bahu orang lain, kemudian dengan mudahnya kita berkata "im sorry" bak kata Amir Raja Lawak ^^ dan terus berlalu. Mohon maaf macam ni terlalu mudah & tak sampai dalam hati langsung. Tapi kan, lebih baik dari takde cakap apa-apa betul kan? ehehe...Manakala yang kedua pula minta maaf secara ikhlas, selalunya berlaku apabila seseorang melakukan suatu perkara yang berat untuk diterima orang lain atau menyinggung perasaan orang lain. Masa tu kita rasa tak selesa sebab buat salah pada orang lain & tanpa paksaan kita ingin memohon maaf kepadanya. Di situlah nampak keikhlasan kita untuk meminta maaf.

Apa-apa pun, minta maaf itu mudah aje, buang ego, merendah diri, buang rasa malu & mintalah maaf. Elok mohon maaf secara ikhlas, barulah tenang jiwa & bukan hanya sekadar kata aje. Hehehe, kalau ada yang silap tolong betulkan, tuan rumah sekadar nak berkongsi aje..

Siapa Dia Sahabat?

Gambar Ihsan Cik Google

Sahabat bukanlah orang yang selalu temankan kita..
Bukan orang yang selalu ikut kita shopping & puji2 kita..
Yang share lagu best2 dan melalaikan kita..
Bukan rakan yang menyokong walau kita buat salah...

TAPI ! Sahabat ialah rakan yang sentiasa mendoakan kita ..
Yang risau dan menegur apabila kita buat salah..
Yang menarik kita dekat kepada kebenaran..
Dekat kepada Allah.. yang sentiasa mahu tarik kita bersamanya..
Agar di dunia & akhirat , kita menjadi sahabatnya..
Itulah dia SAHABAT kita..

Renung-renungkan & Selamat beramal ^^

Hanya Sekeping Hati


Gambar Ihsan Cik Google

Lahirnya kita di dunia ini diberikan sepasang kaki untuk berjalan..
Sepasang tangan untuk memegang..
Sepasang telinga untuk mendengar..
Sepasang mata untuk melihat.. 
Tetapi mengapa tuhan memberikan hanya sekeping hati kepada kita?
Kerana tuhan memberikan sekeping hati lagi kepada seseorang
Untuk kita berusaha mencari dan melengkapkan hidup
Bersama sekeping lagi hati...

Renung2kan & selamat membaca ^^ 

Segmen Tambah Follower Sampai Pening

Salam semua & selamat malam, kalau yang singgah time pagi tu selamat pagi =D ..Sebenarnya memalam nih bosan pulak tuan rumah, so tengah survey-survey tuh tuan rumah tertarik pulak ngan segmen by Miss Yaya. So apa kata korang join sekali segmen nih.
Klik aje banner kat bawah ni yer. 

Jomlah meriahkan sekali, tuan rumah ni masih baru lagi kat dunia blog nih, sebab tu cuba aje. Lagipun masih tak ramai kawan lagi ahaha cian kan ^^ ..Siapa tahu kan dalam dunia blog nih tuan rumah dapat mengenali lebih ramai hati budi, tak pun calon ahah gurau =)
Apapun gatal-gatalkan jari korang klik Banner kat atas yer ^^

Sahabat VS Kawan

Gambar Ihsan Cik Google



Salam, hari yang best adalah hari terima gaji Tetapi hari ni tuan rumah masih belum gaji lagi ehehe ^^ ...sedih aje sepanjang hari, senyum pun dah tawar, dah berapa hari dah ni..kemana lak bos nih eeiiiii!! Dah la nak bayar bil current nih. taknak ar tertunggak bayaran. So dah rasa malas2 ni nak keja baik tuan rumah berblogging lagi bagus ^^ ..Hari ni tuan rumah nak berbicara tentang sahabat & kawan. Jika disebutkan dua perkataan tersebut seperti tiada beza maksud keduanya. Namun jika diteliti serta difahami sedalam2nya ada dua pengertian besar disebaliknya.


Sahabat umpama baju yang kita pakai. Mampu melindungi kita, mengindahkan kita serta menjadikan kita sempurna di mata orang lain. Kawan pula mungkin hanya sekadar pen yang terletak kemas di poket baju kita. Jika ada tak mengapa, tak ada pun tak mengapa. Kadang-kadang sangat berguna, kadang tu langsung tak guna bila dah tak ada dakwat. Adakalanya dakwatnya keluar mengotorkan poket baju kita. Itulah kawan, kadang-kadang berguna & kadang-kadang menyusahkan. (Sumber :Jangan Main-main)


Oleh itu, janganlah kita jadi sekadar seorang kawan, biarlah kita menjadi seorang sahabat kepada sahabat kita. Kata orang, persahabatan adalah titik tolak kepada sebuah keakraban. Oleh itu, kita sendirilah yang perlu mulakan langkah itu. Jangan tunggu orang lain ^^ .. dalam ramai-ramai kawan kenalilah sahabat korang tu. Dikala susah merekalah yang sentiasa ada di sisi menemani. Namun dikala senang sahabat tak ingin jadi beban walau sekadar menerima tempias, Itulah sahabat sejati.


Renung2kan dan selamat beramal.. Sudi2kanlah komen yer =D

Ada Apa Pada Cinta?? Jom Terjah

Gambar Ihsan Cik Google



Salam, semua & selamat berhari minggu, hari ni selalunya menjadi hari pilihan untuk mereka2 yang melangsungkan majlis perkahwinan. So sesuailah dengan entry yang tuan rumah nak share kali ni iaitu mengenai cinta. Ada sesiapa tak pernah bercinta tak? ehehehe mestilah pernahkan. Cinta tak semestinya pada kekasih aje. Fikir tu panjang sikit lah kawan, eheh gurau ^^ ...cinta ni luas pengertiannya, cinta pada ibu bapa, persahabatan, negara, agama, tuhan & banyak lagi. Nak tau lebih lanjut tanya DR Cinta..

Apa lagi, jom tengok, apa ada pada cinta =D 


Suatu hal menarik tentang cinta, semakin disangkal, semaikin membuat kita jatuh cinta. Betulkan? 


Pelbagai cinta ingin kita perjuangkan, tetapi hanya satu cinta yang kita perjuangkan.


Mungkin kita tidak mampu menjadi cantik seperti yang dimahukan, namun banyak lagi kecantikan lain yang belum kita temukan.


Menangis kerana cinta hanyalah untuk sesaat, gembira kerana bahagia untuk selamanya.


Orang yang tak pernah merasa kecewa sebelum bercinta, takkan pernah menemui cinta sejati.


Air mata seorang wanita selalunya senjata yang membuahkan kemenangan.


Dari kekasih menjadi persahabatan adalah tanda kematangan.


Merelakan kebahagiaannya bersama orang lain tanda kita lebih mencintainya.


Kecewa kerana cinta buat kita sakit, tetapi sakit kerana cintalah membuat kita lebih dewasa.


Ikhlas menerima kesalahan, belajar dari setiap kesalahan, itulah kekuatan menjalani kehidupan.


Apabila ditinggalkan kita akan merasai kekosongan, tetapi bila difikir kembali masih ada yang menyayangi & menemani kita. Cuma tak nampak siapa.


Kadangkala, meminta maaf bukan kerana salah kita, tetapi tidak ingin menyakiti dia. 


Kebanyakannya seseorang bercinta dengan orang lain & akhirnya berkahwin dengan orang lain. Betul kan? ^^


Cinta bertepuk sebelah tangan tidaklah se'perit cinta yang dipendam.


Kalau nak cakap banyak lagi nih hehe ^^ So ni je la yang sempat tuan rumah fikir2kan..Nak lagi lain kali lah yer =) ..Renung2kan & fikir kembali. So jangan lupa sudi2kanlah komen iyer ^^

Blog Tuan Rumah Berwajah Baru

Gambar Ihsan Cik Google
Salam, rasa dah lama tak update sesuatu kat sini kan..ahaha, tuan rumah sebenarnya sedang menaik taraf blog nih..hehe biasa la orang baru belajar lah katakan..ehehe ^^  ...tu la korang taknak ajar..terpaksalah buat sendiri. Setelah berjuang selama 3 hari barulah tuan rumah dapat rasa happy..hihihi, happy macam gambar kat atas ni. Mulai esok & seterusnya, tuan rumah nak buat penambahan sikit la. Cemburu sikit arr blog orang lain cun2 giler nih..
Nanti bila dah ok sikit tuan rumah akan buat sharing macam biasa la. Bosan jugak dah 3 hari langsung tak update, renovate blog aje..ahaha..So macamana penampilan wajah baru ni ok tak?? komen2 lah yer kalau ada kekurangan, biasalah budak masih baru belajar jangan gelakkan sudah..ahaha 

Bersyukurlah Untuk Segalanya

Gambar Ihsan Cik Google

Hidup dalam dunia ini adalah untuk mensyukuri...

bersyukur  ditemukan  orang yang menyakitimu kerana dialah orang yg menabahkanmu..

bersyukur  ditemukan  orang yang menipu kamu kerana dia yang mengingatkan kamu..

bersyukur  ditemukan pada orang yang tak endahkan kamu kerana dialah yang memupuk kamu berdikari..

bersyukur  ditemukan pada orang yang menjatuhkan kamu kerana dialah yang memperkuat abiliti kamu ..

bersyukur  ditemukan pada orang yang menyeksa kamu kerana dialah yg menguji kesabaran kamu ..

bersyukur dengan segala ujian dariNYA, kerana ia meningkatkan iman kamu..

Bersyukurlah kerana menjadi seorang yang tahu mensyukuri, renung2kan & selamat beringat ^^

Segala Yang Terbaik Hanyalah DariNya

Gambar Curi Dari Google ^^

"Ingαtlah bαhαwα αpα yang kitα rαsα terbαik itu belum pαsti menjαnjikαn yang terbαik untuk kitα.
Dαn setiap yang menyαkitkαn itu tidαk semestinyα pαhit di hujungnyα.
Selαlu ingαt bαhαwα αpα yg Dia buαt untuk kitα, αdαlαh yang terbαik untuk kitα.

Dαri situ kitα αkαn mulα belαjαr erti redhα. Kitα tidαk mαmpu
mengαwαl αrαh tiupαn αngin, kitα hαnyα mαmpu mengαwαl kemudi pelαyαrαn kitα". 

"Biarlah DIA yang menjaga hati ini..dan sehingga tiba masa..
DIA menghalalkan hati ini untuk berkongsi cinta dengan dia yangdipilih-NYA 
Renung2kan & Jangan Ditenung-tenung aje ^^

Erti Persahabatan Sebenar

Gambar Ihsan Cik Google


 Sahabat adalah Hadiah, Sahabat adalah Anugerah, Sahabat adalah Cinta
Sahabat yang baik malu untuk bersamamu ketika senang, namun sahabat yang baik pasti bersama ketika di dalam kesusahan.
Sahabat  adalah orang yang mampu membuat perkara yang sederhana menjadi sesuatu yang membahagiakan.
Sahabat tidak akan pernah mengkhianati, tetapi sahabat yang baik akan sentiasa menasihati, melindungi serta ikhlas mengasihi.
Dari sahabat menjadi kekasih seiring waktu itulah ketulusan, dari kekasih menjadi sahabat itulah kedewasaan.
Sahabat adalah orang yang memahami masa lalumu & akan menerima kamu seadanya.
Tiada insan di dunia tidak membuat kesalahan, namun sahabat baik akan mencari sebuah alasan untuk memaafkan kamu.
Sahabat tidak perlu difahami, kerana sahabat pasti menerima segala perkara walaupun sukar difahami.
Sahabat tidak mampu dibeli, kerana sahabat sejati pasti hadir sendiri.
Sahabat tidak semestinya berada disampingmu, sahabat yang baik pasti sentiasa mendorongmu walau di mana ia berada.
Sahabat yang baik bermula dari diri kita sendiri, dari itulah kita akan menemui sahabat yang lebih baik dari kita sendiri.
Jangan pernah menyakiti sahabatmu kerana ia adalah anugerah tuhan yang tak inginkan kamu hadapi hidup ini sendirian.
Pemergian seorang sahabat bagai kehilangan sebuah kunci dalam kehidupan. 
Oleh itu, hargailah sahabat yang kita miliki, sahabat adalah harta yang tak ternilai, takkan mampu dibeli. Dalam hidup kita takkan mampu mengharungi hidup ini tanpa seorang sahabat. Renung2kan & selamat beramal ^^

Sudi2kanlah Komen yer =D 

Blogroll

Busuk.Org